2015. augusztus 7., péntek

Csehország, Kroměříž, Květná zahrada (Virágos kert), SzG3


Mint azt már korábban láttuk, az olomouci püspökök igen gondosan kidolgoztatták az ő pihenési lehetőségeiket. Úgy látszik, hogy a palota és az a melletti hatalmas kert nem volt elegendő a pihenési igényeik kielégítésére. 
Az első kellemes meglepetés a parkolónál ér bennünket, ugyanis szokatlan módon ingyenes (egyébként a kert a palotától kb. 1 km-re, úgy 4-5 utcasarokra nyugatra található). A parkba az ún. új bejáraton juthatunk be. A pénztárnál a kastélyban vezetett túrákra is lehet jegyet venni, ami praktikus, mivel időben megvehetjük a jegyet, majd negyed-fél óra alatt átsétálhatunk oda és nem kell a jegyek miatt izgulni.
A kert egyik legszebb része maga a bejárat. Javaslom, hogy innen egyenesen előre menjünk be a kertbe, majd jobbra fordulva a Rotunda felé. A rotunda gazdagon van díszítve freskókkal és található benne egy 25 m magas Foucault inga (ezzel a Föld forgását tudták bizonyítani). Ide külön jegy kell, lehet kombinált jegy formájában is megvenni. A Rotunda és az oszlopsor között található a kert legszebb (ténylegesen virágos) része. Ugyanaz a módszer, mint a kastélykert francia kert részénél: a kontúrokat szögletesre nyírt buxus-sal alakítják ki, majd a belsejét különféle színű virágokkal töltik ki. Ezen a részen több szép szökőkút is található. Az oszlopsor maga 244 m hosszú és 44 ősi isten, mitikus és valós történelmi személy szobrát tartalmazza. Ha szemben állunk az oszlopsorral, akkor a jobb szélénél egy csigalépcsőn felmehetünk a tetejére és ott kb. a feléig elsétálva (eddig építették ki az utat) csodálatos rálátásunk van a kertre. Ha visszatérünk a Rotundához és onnan tovább megyünk a másik vége felé, akkor láthatjuk hogy a kert rekonstrukciója még javában tart. A Google Earth-n látható légi felvételekhez képest már eléggé előre haladta, elkészült két nagy medence szökőkúttal, a madárház, érdekes alakú medencével körbevéve, egy nyúldomb(?!) valamint egy nagy és új üvegház. Ezen a részen van még néhány kertrész, amihez még nem nyúltak hozzá, de biztos vagyok benne, hogy 1-2 éven belül az egész kert el fog készülni. Ha valaki Kromerizbe jön, ne hagyja ki (valószínűleg úgy is ez lesz az egyik ok, amiért ide jön az illető).

Megkérlek, hogy csatlakozzál a Szeretem Csehországot, I love Cesko Facebook csoportomhoz! Köszönöm!
Vissza a főoldalra (katalógus)





















Megkérlek, hogy csatlakozzál a Szeretem Csehországot, I love Cesko Facebook csoportomhoz! Köszönöm!
Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése