2015. augusztus 9., vasárnap

Csehország, Slavkov u Brna 2., SzG3


Lednice és Kromeriz között azért beállítottam egy pihenőt, ez Slavkov. Lehet (biztos), hogy ez a név sokaknak nem mond semmit, de ha leírom a német nevét - Austerlitz - , akkor akár többeknek is eszébe juthat a Három Császár csatájaként emlegetett esemény, amely Napóleon egyik legfényesebb győzelme volt. A kastély úgy kapcsolódik ide, hogy az ovális termében írták alá az Ausztria és Francia között létrejött fegyverszünetet. 
A kastélypark mellett könnyen le lehet parkolni (fizetőparkoló), innen két út is vezet a parkba. Ha a hívogató kapun keresztül megyünk be, akkor a várárokba jutunk (itt található egy halászati múzeum a kazamatákban, Lilit ez is érdekelte, így megnézte), innen viszonylag elég nehéz feljutni a földszinti részre, mivel át kell menni a vendéglőn, majd egy hosszabb folyosó végén található lépcsőn lehet feljutni a pénztárhoz. Egyszerűbb, ha nem megyünk be a kapun, hanem egy kicsit még balra elsétálunk, majd ott jobbra kanyarodva feljutunk a parkszintre. Innen két úton mehetünk tovább: egyenesen a kastély háta mögé jutunk (szerintem ez a jobb megoldás), amely nagyon szép és innen is kijuthatunk a fő homlokzat és a kastélypark felé. Ha balra kanyarodunk, akkor a várárok mellett elhaladva juthatunk el a kastély fő homlokzata elé. Korábban már voltunk itt (akkor meg is néztük a belsejét) és nem volt a legjobb állapotban a kastély. De bíztunk a csehekben, hogy ezt nem hagyják ennyiben és nem is csalódtunk bennük. Gyönyörűen felújították a kastélyt és a parkot is. Korábban már több esetben írtam azt, hogy a meglátogatott hely igen pompás állapotban van, itt sem tudom nélkülözni ezt a jelzőt: egyszerűen fantasztikus, amit a csehek művelnek a történelmi emlékeikkel. 
Néhány szót a kastélyról is:
Már a XII. században állt itt kastély. A jelenlegi kastély építését 1696-ban kezdték el. A kertek kialakításánál a versailles-i kertek mintáját vették alapul. A kastélyban (a már említett halászati kiállításon túl) van egy kis történelmi múzeum és az austerlitz-i csatát bemutató multimédiás rész.
Maga a kastély és a park nagyon szép, de nem biztos, hogy be is kell menni (erre szebben berendezett kastélyok is rendelkezésre állnak).
Még egy érdekesség:
a csehek és az osztrákok történelmi okok miatt nem igazán kedvelik egymást. Mégis, amikor előre mutató dolgokat kell csinálni, ezért eléggé jókat lépnek. Ilyen a slavkovi nyilatkozat, melyet - kiegészítve a szlovákokkal, akikkel szintén nem voltak a legjobb viszonyban - 2015-ben írtak alá (nálunk ezt nem igazán reklámozták!!). Az aláírt nyilatkozat infrastrukturális, közlekedési, energiabiztonsági kérdésekkel, ifjúsági foglalkoztatással, határokon átnyúló kapcsolatokkal, az európai integráció társadalmi dimenzióival és az Európai Unió szomszédsági kapcsolataival foglalkozik. Az elgondolása szerint a szorosabb cseh-osztrák együttműködés fokozatosan kiterjeszthető lenne más országokra, például Szlovéniára és Horvátországra is – ezzel növelve Prága befolyását a Nyugat-Balkánon, amit geopolitikai, történelmi, kereskedelmi és társadalmi okokból a cseh külpolitika prioritásként kezel. Egyébként az együttműködést hívják "slavkovi háromszög"-nek is és szintén állítólag nem konkurenciája a Visegrádi négyeknek. Majd meglátjuk (lehet, hogy megint kimaradunk egy jó dologból).

Megkérlek, hogy csatlakozzál a Szeretem Csehországot, I love Cesko Facebook csoportomhoz! Köszönöm!
Vissza a főoldalra (katalógus)











 halászati kiállítás a kastélyban






Megkérlek, hogy csatlakozzál a Szeretem Csehországot, I love Cesko Facebook csoportomhoz! Köszönöm!
Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése